Skandynawski po naszemu

Mieszkanie – Gliwice Nowa Cegielnia

Materiały

Elementy widoczne
płyta MDF lakierowana
Elementy niewidoczne
laminat Egger W1000 Biały Premium i U899 Cosmos Szary
Blaty
buk naturalny, olejowany
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top i Clip Tpo Blumotion
szuflady: Blum TandemBox Antaro, Blum Tandem
podnośniki: Blum Aventos
uchwyty: Giusti WMN231
system drzwi składanych: Sevroll Secret Line
kosze cargo: Peka Snello

Montaż – październik 2018

W zakresie prac
sporządzenie koncepcji, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne 
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Marcin Aleksy, Sebastian Bil

Przebieg prac

Mamy przyjemność zaprezentować Państwu realizację zabudowy w apartamencie zlokalizowanym w Gliwicach na osiedlu Nowa Cegielnia.

Zakres opracowania obejmował trzy pomieszczenia: przedpokój, kuchnię i część salonu. Kuchnia miała mieć charakter angielski. Przedpokój miał mieścić regał na książki i szafę ubraniową z kącikiem dla futrzastego domownika. Oto co wspólnie z klientem udało nam się zaprojektować dla tej przestrzeni.

Zabudowa została potraktowana jako jeden ciąg rozpoczynający się od drzwi wejściowych i kończący w kuchni. Początek zabudowy stanowi nowoczesne, prostokreślne siedzisko, które mocno przyciąga uwagę zielonym kolorem, wyróżniającym się spośród dominującej kolorystyki wnętrza. Szafa ubraniowa kontynuuje gładkość formy i nic nie zdradza czającej się za rogiem, subtelnej angielszczyzny oprócz stylizujących, czarnych uchwytów.

Po drugiej stronie barykady mamy czytelny układ zabudowy zamknięty w ramowe fronty. Nie brakuje witryn nadających lekkości wizualnej, która szczególnie została doceniona w wąskim przejściu przy regale na książki a także w części szafek wiszących widocznych od strony salonu. Zastosowanie witryn w tych miejscach pomogło wyważyć zabudowę i uczynić przestrzeń bardziej przyjemną w odbiorze.

We wnętrzu nie brakuje skandynawskich akcentów. Układ zabudowy jest czytelny i chociaż pojawia się odrobina  kolorystycznego szaleństwa, to wnętrze jest jasne a dominująca kolorystyka jest stonowana i wyraźnie nawiązuje do klasycznych zestawień. Północny klimat podkreśla także naturalny materiał blatów, stalowe uchwyty, kafle nad blatami i szkło w witrynach.. W rezultacie otrzymaliśmy nowoczesną i dobrze skomponowaną zabudowę nawiązującą do klasycznych form wizualnych.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Proces realizacji

Efekt końcowy

Czeczoty
Dąb w górach
Menu