Recepcja Stanowice

Frontem do klienta

Materiały

Elementy widoczne
akryl Rehau 1896L Meringa, matowy
laminat Egger U960 Onyx Szary
Elementy widoczne
laminat Egger W908 Biały
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top Blumotion

Montaż – styczeń 2019

W zakresie prac
projekt, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne 
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Łukasz Bernaciak

Przebieg prac

Po przejściu przez hol wejściowy do recepcji podchodzi jakiś pan. Stojąc, zdradza recepcjonistce powód swojego przybycia a ona, siedząc za masywnym kontuarem, w odpowiedzi udziela mu niezbędnych informacji. Tak zazwyczaj wygląda typowy scenariusz rozmowy w recepcji. Projektując kolejną z nich raz jeszcze zadaliśmy sobie pytanie – do czego właściwie służy mebel dzielący rozmówców?

Podczas wizyt w różnych miejscach publicznych często znajdujemy się w sytuacji kiedy potrzebujemy nawiązać rozmowę z recepcjonistą, sprzedawcą, urzędnikiem albo kasjerem. Nierzadko potencjalny rozmówca siedzi za niemałą ladą i taflą szkła, które w najlepszym wypadku jest przezroczyste. Często prowadzimy rozmowę stojąc, podczas gdy druga osoba siedzi i co gorsza jest zwrócona w innym kierunku. Czasami niekomfortowe warunki nadrabia charyzma ludzi ale czasami trudno nie ulec poczuciu, że zwracając się ze swoją sprawą przeszkadzamy pytanej osobie.

Zostaliśmy poproszeni o zaprojektowanie i wykonanie nowoczesnej recepcji w Stanowicach mieszczącym gabinety lekarskie. Bryła recepcji, zajmująca narożnik pomieszczenia, uzyskała wstępnie formę litery “L”. Studiując układ funkcjonalny przestrzeni recepcyjnej doszliśmy do wniosku, że lada recepcji, która zapewnia recepcjoniście odrobinę prywatności, powinna zasłaniać jedynie część całości blatu. Pozostałą część postanowiliśmy wykorzystać jako blat dla petentów. Ważne było, żeby mieli możliwość rozmowy z pozycji siedzącej. Blat posadowiony został na wysokości pozwalającej na wymianę dokumentów wygodną dla obu stron.

Układ pomieszczenia powoduje skupienie uwagi osoby wchodzącej na wielkim oknie na wprost wejścia. Samo wejście wystawione jest na narożnik bryły recepcji. Tworzy to punkt formalnie ważmy w środku bryły, zatem teoretycznie układ recepcji lewo-prawo był dowolny i można było zamieniać go stronami. Woleliśmy, żeby petenci trafiali na przyjazne krzesła i niski blat zamiast na wysoki postument zza którego nie widać recepcjonistki. Układ został odwrócony a lada nieco obniżona.

Planowanie bryły recepcji w ogólności ogranicza się do wyważenia proporcji pomiędzy zasłoniętą i odsłoniętą częścią roboczą. Warto zwrócić uwagę na proporcje tych przestrzeni w różnych miejscach. Najczęściej jest ona wynikiem specyfiki miejsca i charakteru przeprowadzanych rozmów. Czasem jednak kompletnie nietrafiona. Mamy nadzieję, że przedstawiony przykład będzie należał do tych dobrze zorganizowanych.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Efekt końcowy

Mieszkanie Gliwice Nowe Wiśniowe
Meble dla domu w Zabrzu
Menu