Kuchnia Gliwice Nowy Świat

Wyspa w Nowym Świecie

Materiały

Elementy widoczne i niewidoczne
laminat Egger W980 SM Biały platynowy
Elementy drewnopodobne
laminat Egger H3331 ST10 Dąb Nebraska
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
system bezuchwytowy: blum tip-on
podnośniki: Blum Aventos
szuflady: Blum TandemBox Antaro
kosz cargo: Peka Snello

Montaż – styczeń 2020

W zakresie prac
projekt, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne 
Włodek Sitnikow
Montaż
Sebastian Bil, Łukasz Bernaciak

Przebieg prac

Kuchnie otwarte na salon to obecnie model stosowany powszechnie, na równi z modelami kuchni będącymi odrębnymi pomieszczeniami. Brak trwałych przegród budowlanych pomiędzy przestrzeniami o różnych funkcjach tworzy potrzebę stosowania elementów, które w jakiś sposób je wydzielają. Metod jest wiele. W opisywanej realizacji została zastosowana wyspa. Zapraszamy do obejrzenia kuchni na nowo wybudowanym osiedlu w centrum Gliwic. Poniżej przedstawiamy pierwszą wersję projektu.

Pomieszczenie stanowi główną przestrzeń dzienną w mieszkaniu. Postanowiliśmy obniżyć środek ciężkości kuchni i ograniczyć zabudowę wiszącą do minimum, czyli do jednej podświetlonej witryny w narożniku. Pozwoliło to na uzyskanie wrażenia większej przestrzeni.
Układ zabudowy zakłada główny ciąg kuchenny w formie litery L i wyspę. Na prawej ścianie znajduje się uskok szachtu kominowego. Wykorzystaliśmy go obudowując lodówkę wolnostojącą z obu stron. Od strony salonu uzyskaliśmy wąski, zamknięty słupek z półkami. Z drugiej strony lodówki udało nam się zmieścić otwarte półki nad blatem dostępne dla osoby stojącej przy płycie grzewczej.
Wyspa ma formę dwóch nałożonych na siebie elementów. Górny element to barek ustawiony na osobnej, stalowej konstrukcji a pod nim znajduje się zabudowa stojąca z roboczym blatem kuchennym.

Główny układ mebli wraz z zabudową wokół lodówki pozostał niemal bez zmian. Usunięta została wisząca witryna i górny element wyspy. Bryły stały się jeszcze lżejsze a klient pozostawił sobie możliwość zrealizowania ich w przyszłości. Poniżej ostateczna wersja projektu.

Realizacja jest świetnym przykładem w pełni funkcjonalnej kuchni bez szafek wiszących. Płytkie, wiszące przestrzenie zostały zastąpione wąskimi słupkami po obu stronach lodówki, zatem uwolnienie przestrzeni na wysokości oczu zostało w pełni zrekompensowane. Mamy tutaj także układ, który łączy funkcję kuchni i salonu poprzez wyspę.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Przebieg prac

Efekt końcowy

Meble dla domu w Zabrzu
Mieszkanie Chorzów
Menu