Mieszkanie Chorzów

Meble do salonu, przedpokoju, łazienek, sypialni i pokoju dziecka

Materiały

Materiały
laminat Egger W908 SM Biały bazowy
laminat Egger W1000 ST38 Biały premium
laminat Egger U899 ST9 Cosmos szary
laminat Egger U763 ST9 zary Perłowy
laminat Egger H3730 ST10 Hikora naturalna
laminat Egger H3395 ST12 Dąb Cambridge naturalny
laminat Egger U708 ST9 Szary Jasny
blat – laminat Egger F638 Chromix Srebrny
płyta akrylowa – Rehau 5000B Bianco, połyskowa
płyta akrylowa – Rehau Moro 1903L, matowy
płyta fornirowana – Jesion twardzielowy
płyta fornirowana – dąb naturalny
płyta kompaktowa Abet Laminati 421 climb
lustra srebrne
czarne ramy aluminiowe
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
podnośniki: Blum Aventos
szuflady: Blum TandemBox Antaro, Tandem, Movento

Montaż – sierpień 2020

W zakresie prac
konsultacja projektu, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
ORANGE STUDIO
Konsultacja koncepcji
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne 
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Sebastian Bil, Marcin Aleksy

Przebieg prac

Przestrzeń mieszkalna zaprojektowana w całości i wykonana od początku do końca według przemyślanych zasad to aktualnie najlepszy sposób na uzyskanie możliwie najlepszego i spersonalizowanego wnętrza. Dla kogoś choćby średnio zaznajomionego z tematyką wnętrzarstwa taki trend nie jet rzeczą nową. Co zatem sprawia, że pomimo tego niektóre wnętrza, choć zwyczajnie proste, wciąż zaskakują? Dlaczego czasem potrafimy w tej do znudzenia powtarzającej się prostocie zobaczyć coś wyjątkowego? Prawdopodobnie przyczyn jest wiele. My jesteśmy przekonani, że jedną z nich, jest nieustanne poszukiwanie nowych możliwości płynących ze stosowania nowoczesnych materiałów i technologii. Mamy nadzieję, że poniższy przykład doprowadzi Państwa do podobnych wniosków.

Przedstawiamy Państwu realizację zabudów meblowych w dwupiętrowym mieszkaniu zlokalizowanym w Chorzowie. Budynek w zabudowie szeregowej zastaliśmy w stanie deweloperskim a wnętrza zostały zaprojektowane przez pracownię projektową ORANGE STUDIO z Krakowa. Zapraszamy do zapoznania się z opisem projektu zamieszczonym ma stronie internetowej STUDIA ORANGE dostępnego pod linkiem. Poniżej prezentujemy jedną z końcowych wersji projektu.

Parter mieszkania jest niemal jednoprzestrzennym wnętrzem. W centrum znajduje się zabudowa w formie dębowego prostopadłościanu, o którym kilka słów więcej. Obudowuje fragment ściany nośnej i pełni kilka funkcji o bardzo zróżnicowanym przeznaczeniu, począwszy od przestrzeni gospodarczej, poprzez zsyp na ubrania a skończywszy na przechowywaniu najbardziej podręcznych rzeczy. Na uwagę zasługują frezowane uchwyty oklejone fornirem, czyli rzecz niemal niewykonalna technicznie jeszcze do niedawana. Działa tu i wygląda świetnie pozwalając na pozbycie się uchwytów i jednocześnie nie zmuszając użytkowników do zbytniego palcowania często otwieranych frontów.

Zabudowa RTV.

Szafa w przedpokoju.

Łazienka na parterze.

W sypialni zaskakuje nas szafa z niewidocznym systemem jezdnym ale napotykamy też na ciekawą koncepcję ściany za łóżkiem. Miała przybrać formę trójkątów w dwóch różnych wykończeniach, które miały stworzyć osobliwy wzór. Biorąc pod uwagę dokładność maszyn stolarskich rzędu 1 mm i ilość kolejnych elementów układanki, miejscami można zwątpić w powodzenie przedsięwzięcia. Ściana prezentuje się świetnie i pomimo dynamicznych cięć pomiędzy elementami tworzy intrygującą ale też spokojną kompozycję.

Zabudowa w łazience na piętrze ograniczyła się do pasa o głębokości 26 cm. Dodatkowo wyzwaniem było wykonanie nienasiąkliwego blatu pod umywalki o grubości 14 cm. Okazało się, że na tak niewielkiej głębokości można zagospodarować w pełni funkcjonalną przestrzeń wraz ze zsypem na ubrania. Czarne elementy wykonaliśmy z płyt kompaktowych świetnie dopasowanych do czarnych kafli na ścianach a płyty kompaktowe możemy znaleźć nie tylko na blacie ale i na niektórych okładzinach ściennych.

Zabudowa w pokoju dziecka składa się z obudowy przestrzeni zajętej przez schody. Powstała na niej antresola z łóżkiem i kilkoma osobistymi schowkami. Na antresolę prowadzą stopnie także wykonane w zabudowie meblowej. Całość urozmaicają miękkie kształty syntetycznego drzewa i płytowej balustrady.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć z realizacji.

Przebieg prac

Efekt końcowy – salon

Efekt końcowy – przedpokój

Efekt końcowy – łazienka na parterze

Efekt końcowy – łazienka na piętrze

Efekt końcowy – sypialnia

Efekt końcowy – pokój dziecka

Kuchnia Gliwice Nowy Świat
Kuchnia Krywałd
Menu