Głęboki mat w dużym wydaniu

Mieszkanie – Gliwice Bogatki

Materiały

Fronty
akryl Rehau biały mat,
laminat Egger H3303 ST10 Dąb Hamilton naturalny
Korpusy
laminat Egger W908 Biały gładki
Blat
laminat Egger U960 ST76 Onyx Szary
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top Blumotion
szuflady: Blum Tandembox Antaro i Movento
kosze Cargo i obrotnica: Peka
uchwyty: Zobal
system przesuwny: Cinetto PS40

Realizacja – czerwiec 2018

W zakresie prac
konsultacja projektu, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
Piotr Soworka KLIFF DESIGN
Konsultacja projektu
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Marcin Aleksy, Łukasz Bernaciak, Włodek Sitnikow

Przebieg prac

Mamy przyjemność przedstawić Państwu realizację która jest doskonałym przykładem podejścia do projektowania wnętrz w sposób całościowy i zarazem totalny. Jest to ważne z punktu widzenia samego sposobu projektowania a także ze względu na fakt że ten, wydawałby się, logiczny sposób myślenia przez długi czas był czymś raczej ekskluzywnym. Obecnie spotykany go coraz częściej.

Tym razem wzięliśmy na warsztat projekt koncepcyjny mieszkania na nowowybudowanym osiedlu w Gliwicach, wykonany przez katowickie biuro projektowe. Poniżej przedstawiamy kilka wstępnych wizualizacji.

Mieszkanie składa się z przedpokoju, kuchni, salonu, łazienki i sypialni. Łazienka i sypialnia pozostały osobnymi pomieszczeniami a salon został połączony z kuchnią i przedpokojem. Każde z pomieszczeń otrzymało swoją osobną funkcję a niektóre z nich fizycznie oddzielono drzwiami, jednak podczas projektowania całości można było mieć komfort zaplanowania zabudów tak, aby tworzyły wizualną całość i żadne z funkcji nie powtarzały się.

Jedyna przegroda w formie szachtu instalacyjnego znajdującego się na pograniczu przedpokoju i kuchni została obudowana ze wszystkich stron. W rezultacie zabudowa zaczynająca się przy wejściu do mieszkania a kończąca aż na drugim końcu salonu obejmuje niemal wszystkie funkcje niezbędne do funkcjonowania tych pomieszczeń – szafa w przedpokoju przechodzi w regał zwrócony do salonu a następnie staje się kuchnią. Dalej  w zabudowę kuchenną, wkomponowaliśmy mobilny stół a blat i szafki wiszące przechodzą płynnie w zabudowę RTV.

Podobnie rzecz ma się w sypialni, gdzie zabudowa dwóch ścian, zaczynająca się od wejścia i kończąca w przeciwległym narożniku pomieszczenia, skrywa niemal wszystkie jego funkcje. Mamy tam obszerną szafę przesuwną, łóżko, szafki nocne biurko, szuflady i mnóstwo półek. Na sąsiednią ścianę trafił jedynie telewizor, który sprytnie ukryliśmy w zabudowie zatopionej we wnęce ściennej.

W łazience zabudowa skupiona jest na jednej ścianie co także czyni charakter pomieszczenia spójnym. Zabudowa oprócz funkcji magazynu skrywa także pralkę i szufladę na bieliznę.

W niektórych miejscach w ciągu zabudów stosowaliśmy okładziny ścienne żeby imitować zabudowę także tam gdzie jej nie ma. Dzięki temu płaszczyzna zabudowy jest całościowa, totalna, skończona. Przestrzeń wnętrza odczytywana jest na tyle jednoznacznie że zabudowy stwarzają wrażenie ścian a swój ciężar ukazują dopiero po zajrzeniu do ich wnętrza.

Układ materiałowy został ograniczony do trzech a zdecydowanie przeważający kolor to biały. Wszystkie widoczne białe elementy zabudów zostały wykonane z płyty akrylowej, matowej. Materiał ten ma sporo zalet, które szczególnie doceniliśmy przy okazji tego projektu – na obszernych białych płaszczyznach nie sposób dostrzec rys ani odcisków palców. Dzieje się tak za sprawą powierzchni akrylowej utwardzonej promieniami UV, która trudno się rysuje, nie palcuje się i sprawia przy tym wrażenie głębokiego matu.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Proces realizacji

Efekt końcowy – przedpokój

Efekt końcowy – salon i kuchnia

Efekt końcowy – sypialnia

Efekt końcowy – łazienka

Dąb w górach
Proszę pana … czy tak się da?
Menu