sypialnie

  1. Strona główna
  2. chevron_right
  3. Portfolio

Mieszkanie Knurów Wiosenna

Zakres prac
Komplet mebli do mieszkania w Knurowie. W naszym zakresie prac znajdowało się opracowanie koncepcji, dokumentacji technicznej, produkcja oraz montaż mebli.
Wykonawcy projektu
Projekt – Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne – Włodzimierz Sitnikow
Produkcja i montaż – Krzysztof Rychły, Marcin Aleksy, Maciej Owczarek, Sebastian Bil, Mateusz Bomastik
Termin wykonania
czerwiec 2020
Materiały
Laminaty
Egger U899 ST9 Czerń aksamitna
Egger H3303 ST10 Dąb Hamilton
naturalny

Egger W1000 ST9 Biały premium
Płyty akrylowane
Rehau 1903L Moro, czarny
matowy

Rehau 1895L Bianco, biały matowy
Blaty
Płyta kompaktowa Forner 3190 Czarny
Zawiasy Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
Uchwyty
listwy korytkowe Schuco
Zobal UKW-5, UKW-24, UKW-7
Szuflady Blum TandemBox Antaro, blum Tandem, blum Movento
Przedpokój
Kuchnia
Łazienka
Sypialnia i garderoba
Gabinet

Mieszkanie Gliwice Damrota

Zakres prac
Komplet mebli do mieszkania w kamienicy w Gliwicach. W naszym zakresie prac znajdowało się opracowanie koncepcji, dokumentacji technicznej, produkcja oraz montaż mebli.
Wykonawcy projektu
Projekt – Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne – Włodzimierz Sitnikow
Produkcja i montaż – Marcin Aleksy, Maciej Owczarek, Krzysztof Rychły, Sebastian Bil
Termin wykonania
wrzesień 2019
Materiały
Korpusy
Egger W980 SM Biały platynowy
Egger H3991 ST10 Buk Country
naturalny

Egger H3451 ST22 Fleetwood
szampański

Elementy widoczne
Płyta lakierowana, matowa, RAL 9003
Fornir – jesion naturalny, barwiony i lakierowany
Blaty
Płyta kompaktowa Abet Laminati 410

Zawiasy Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
Uchwyty listwy korytkowe Schuco
Szuflady Blum TandemBox Antaro, blum Tandem, blum Movento
Gniazda Versa Frame
Kosz XXLiner

Kuchnia
Salon – biblioteczka, RTV
Przedpokój
Łazienka
Pokój dziecka I
Pokój dziecka II
Pokój dziecka III

Mieszkanie Gliwice Nowe Wiśniowe

Zakres prac
Meble w mieszkaniu na osiedlu Nowe Wiśniowe w Gliwicach. Nasz zakres prac obejmował opracowanie koncepcji, produkcję i montaż zabudów meblowych.
Wykonawcy projektu
Projekt – Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne – Włodzimierz Sitnikow
Produkcja i montaż – Marcin Aleksy, Sebastian Bil, Maciek Owczarek
Termin wykonania
wrzesień 2019
Materiały
Elementy widoczne
Rehau 1920L Cemento
Rehau 1903L Moro
Rehau 1895L Bianco
Egger H3395 Dąb Cambridge naturalny

Elementy korpusowe, niewidoczne
Egger U708 Szary
Egger U899 Czerrń Aksamitna
Egger W980 Biały Platynowy

Blaty
granit Hoder 410

Zawiasy Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
Szuflady Blum TandemBox Antaro
Kosz Cargo Peka Snello

Meble kuchenne
Przedpokój – szafa

Mieszkanie Chorzów

Materiały

Materiały
laminat Egger W908 SM Biały bazowy
laminat Egger W1000 ST38 Biały premium
laminat Egger U899 ST9 Cosmos szary
laminat Egger U763 ST9 zary Perłowy
laminat Egger H3730 ST10 Hikora naturalna
laminat Egger H3395 ST12 Dąb Cambridge naturalny
laminat Egger U708 ST9 Szary Jasny
blat – laminat Egger F638 Chromix Srebrny
płyta akrylowa – Rehau 5000B Bianco, połyskowa
płyta akrylowa – Rehau Moro 1903L, matowy
płyta fornirowana – Jesion twardzielowy
płyta fornirowana – dąb naturalny
płyta kompaktowa Abet Laminati 421 climb
lustra srebrne
czarne ramy aluminiowe
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
podnośniki: Blum Aventos
szuflady: Blum TandemBox Antaro, Tandem, Movento

Montaż – sierpień 2020

W zakresie prac
konsultacja projektu, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
ORANGE STUDIO
Konsultacja koncepcji
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne 
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Sebastian Bil, Marcin Aleksy

Przebieg prac

Przestrzeń mieszkalna zaprojektowana w całości i wykonana od początku do końca według przemyślanych zasad to aktualnie najlepszy sposób na uzyskanie możliwie najlepszego i spersonalizowanego wnętrza. Dla kogoś choćby średnio zaznajomionego z tematyką wnętrzarstwa taki trend nie jet rzeczą nową. Co zatem sprawia, że pomimo tego niektóre wnętrza, choć zwyczajnie proste, wciąż zaskakują? Dlaczego czasem potrafimy w tej do znudzenia powtarzającej się prostocie zobaczyć coś wyjątkowego? Prawdopodobnie przyczyn jest wiele. My jesteśmy przekonani, że jedną z nich, jest nieustanne poszukiwanie nowych możliwości płynących ze stosowania nowoczesnych materiałów i technologii. Mamy nadzieję, że poniższy przykład doprowadzi Państwa do podobnych wniosków.

Przedstawiamy Państwu realizację zabudów meblowych w dwupiętrowym mieszkaniu zlokalizowanym w Chorzowie. Budynek w zabudowie szeregowej zastaliśmy w stanie deweloperskim a wnętrza zostały zaprojektowane przez pracownię projektową ORANGE STUDIO z Krakowa. Zapraszamy do zapoznania się z opisem projektu zamieszczonym ma stronie internetowej STUDIA ORANGE dostępnego pod linkiem. Poniżej prezentujemy jedną z końcowych wersji projektu.

Parter mieszkania jest niemal jednoprzestrzennym wnętrzem. W centrum znajduje się zabudowa w formie dębowego prostopadłościanu, o którym kilka słów więcej. Obudowuje fragment ściany nośnej i pełni kilka funkcji o bardzo zróżnicowanym przeznaczeniu, począwszy od przestrzeni gospodarczej, poprzez zsyp na ubrania a skończywszy na przechowywaniu najbardziej podręcznych rzeczy. Na uwagę zasługują frezowane uchwyty oklejone fornirem, czyli rzecz niemal niewykonalna technicznie jeszcze do niedawana. Działa tu i wygląda świetnie pozwalając na pozbycie się uchwytów i jednocześnie nie zmuszając użytkowników do zbytniego palcowania często otwieranych frontów.

Zabudowa RTV.

Szafa w przedpokoju.

Łazienka na parterze.

W sypialni zaskakuje nas szafa z niewidocznym systemem jezdnym ale napotykamy też na ciekawą koncepcję ściany za łóżkiem. Miała przybrać formę trójkątów w dwóch różnych wykończeniach, które miały stworzyć osobliwy wzór. Biorąc pod uwagę dokładność maszyn stolarskich rzędu 1 mm i ilość kolejnych elementów układanki, miejscami można zwątpić w powodzenie przedsięwzięcia. Ściana prezentuje się świetnie i pomimo dynamicznych cięć pomiędzy elementami tworzy intrygującą ale też spokojną kompozycję.

Zabudowa w łazience na piętrze ograniczyła się do pasa o głębokości 26 cm. Dodatkowo wyzwaniem było wykonanie nienasiąkliwego blatu pod umywalki o grubości 14 cm. Okazało się, że na tak niewielkiej głębokości można zagospodarować w pełni funkcjonalną przestrzeń wraz ze zsypem na ubrania. Czarne elementy wykonaliśmy z płyt kompaktowych świetnie dopasowanych do czarnych kafli na ścianach a płyty kompaktowe możemy znaleźć nie tylko na blacie ale i na niektórych okładzinach ściennych.

Zabudowa w pokoju dziecka składa się z obudowy przestrzeni zajętej przez schody. Powstała na niej antresola z łóżkiem i kilkoma osobistymi schowkami. Na antresolę prowadzą stopnie także wykonane w zabudowie meblowej. Całość urozmaicają miękkie kształty syntetycznego drzewa i płytowej balustrady.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć z realizacji.

Przebieg prac

Efekt końcowy – salon

Efekt końcowy – przedpokój

Efekt końcowy – łazienka na parterze

Efekt końcowy – łazienka na piętrze

Efekt końcowy – sypialnia

Efekt końcowy – pokój dziecka

Głęboki mat w dużym wydaniu

Materiały

Fronty
akryl Rehau biały mat,
laminat Egger H3303 ST10 Dąb Hamilton naturalny
Korpusy
laminat Egger W908 Biały gładki
Blat
laminat Egger U960 ST76 Onyx Szary
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top Blumotion
szuflady: Blum Tandembox Antaro i Movento
kosze Cargo i obrotnica: Peka
uchwyty: Zobal
system przesuwny: Cinetto PS40

Realizacja – czerwiec 2018

W zakresie prac
konsultacja projektu, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
Piotr Soworka KLIFF DESIGN
Konsultacja projektu
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Marcin Aleksy, Łukasz Bernaciak, Włodek Sitnikow

Przebieg prac

Mamy przyjemność przedstawić Państwu realizację która jest doskonałym przykładem podejścia do projektowania wnętrz w sposób całościowy i zarazem totalny. Jest to ważne z punktu widzenia samego sposobu projektowania a także ze względu na fakt że ten, wydawałby się, logiczny sposób myślenia przez długi czas był czymś raczej ekskluzywnym. Obecnie spotykany go coraz częściej.

Tym razem wzięliśmy na warsztat projekt koncepcyjny mieszkania na nowowybudowanym osiedlu w Gliwicach, wykonany przez katowickie biuro projektowe. Poniżej przedstawiamy kilka wstępnych wizualizacji.

Mieszkanie składa się z przedpokoju, kuchni, salonu, łazienki i sypialni. Łazienka i sypialnia pozostały osobnymi pomieszczeniami a salon został połączony z kuchnią i przedpokojem. Każde z pomieszczeń otrzymało swoją osobną funkcję a niektóre z nich fizycznie oddzielono drzwiami, jednak podczas projektowania całości można było mieć komfort zaplanowania zabudów tak, aby tworzyły wizualną całość i żadne z funkcji nie powtarzały się.

Jedyna przegroda w formie szachtu instalacyjnego znajdującego się na pograniczu przedpokoju i kuchni została obudowana ze wszystkich stron. W rezultacie zabudowa zaczynająca się przy wejściu do mieszkania a kończąca aż na drugim końcu salonu obejmuje niemal wszystkie funkcje niezbędne do funkcjonowania tych pomieszczeń – szafa w przedpokoju przechodzi w regał zwrócony do salonu a następnie staje się kuchnią. Dalej  w zabudowę kuchenną, wkomponowaliśmy mobilny stół a blat i szafki wiszące przechodzą płynnie w zabudowę RTV.

Podobnie rzecz ma się w sypialni, gdzie zabudowa dwóch ścian, zaczynająca się od wejścia i kończąca w przeciwległym narożniku pomieszczenia, skrywa niemal wszystkie jego funkcje. Mamy tam obszerną szafę przesuwną, łóżko, szafki nocne biurko, szuflady i mnóstwo półek. Na sąsiednią ścianę trafił jedynie telewizor, który sprytnie ukryliśmy w zabudowie zatopionej we wnęce ściennej.

W łazience zabudowa skupiona jest na jednej ścianie co także czyni charakter pomieszczenia spójnym. Zabudowa oprócz funkcji magazynu skrywa także pralkę i szufladę na bieliznę.

W niektórych miejscach w ciągu zabudów stosowaliśmy okładziny ścienne żeby imitować zabudowę także tam gdzie jej nie ma. Dzięki temu płaszczyzna zabudowy jest całościowa, totalna, skończona. Przestrzeń wnętrza odczytywana jest na tyle jednoznacznie że zabudowy stwarzają wrażenie ścian a swój ciężar ukazują dopiero po zajrzeniu do ich wnętrza.

Układ materiałowy został ograniczony do trzech a zdecydowanie przeważający kolor to biały. Wszystkie widoczne białe elementy zabudów zostały wykonane z płyty akrylowej, matowej. Materiał ten ma sporo zalet, które szczególnie doceniliśmy przy okazji tego projektu – na obszernych białych płaszczyznach nie sposób dostrzec rys ani odcisków palców. Dzieje się tak za sprawą powierzchni akrylowej utwardzonej promieniami UV, która trudno się rysuje, nie palcuje się i sprawia przy tym wrażenie głębokiego matu.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Proces realizacji

Efekt końcowy – przedpokój

Efekt końcowy – salon i kuchnia

Efekt końcowy – sypialnia

Efekt końcowy – łazienka

Białe szaleństwo na całego

Materiały

Fronty
płyta MDF lakierowana, matowa
Korpusy
laminat Egger W980 SM Biały
Blaty
laminat Egger H3325 Dąb Gladstone tabak
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
podnośniki: Blum Aventos
szuflady: Blum TandemBox Antaro, Blum Tandem
system otwierania frontów: Blum Tip-on, podchwyt, frezy
system frontu chowanego w korpus: Hawa Concepta

Montaż – październik 2017

W zakresie prac
projekt, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Marcin Aleksy, Włodek Sitnikow, Łukasz Bernaciak

Przebieg prac

Przedstawiamy Państwu realizację mebli do mieszkania w budynku wielorodzinnym na nowowybudowanym osiedlu mieszkaniowym w Gliwicach.
Projekt został sporządzony na podstawie koncepcji zabudów kuchni, pierwszego i drugiego przedpokoju przedstawionych przez klienta w formie poniższych wizualizacji.

Założeniem była minimalistyczna zabudowa w białym, matowym wykończeniu z jedynym akcentem w formie blatu w kolorze ciemnego drewna. Sporządziliśmy szczegółowe projekty wszystkich zabudów.

Kuchnia

Układ kuchni nieco się zmienił w stosunku do pierwotnego założenia. Ściana z prawej strony głównego ciągu kuchennego okazała się być zbyt krótka żeby pomieścić lodówkę i słupek z piekarnikiem. Ten drugi powędrował na lewą stronę. Wyzbyliśmy się drewnopodobnych ramek widocznych w pierwszej koncepcji i wszelkich innych elementów mogących zakłócić czystość płaszczyzn białych, gładkich frontów.

Na uwagę zasługuje narożnik znajdujący się pomiędzy ścianami zabudowy, który całkowicie obudowaliśmy płytami wykonanymi z materiału frontów. Ciekawa jest także zabudowa wolnostojącej lodówki. Jest to model Samsunga z linni Chef Collection który jest dostosowany do zabudowania z zastosowaniem 3-milimetrowych szczelin.

Przedpokój I

Jest to jedna z trudniejszych zabudów przedpokoju jakie dane nam było wykonać. Wszystko przez niefortunne usytuowanie rewizji w ścianie za zabudową, uniemożliwiające poprowadzenie ani jednego nieprzerwanego pionu meblowego na całej rozpiętości mebla. Dodatkowo oczywiście należało umożliwić wygodny dostęp do wszystkich rewizji.
Poprowadziliśmy pion podcięty od tyłu w miejscu, gdzie konieczne było otwieranie górnej rewizji (elektrycznej). Większą część zabudowy zawiesiliśmy a dostęp do dolnej rewizji (wodnej) uzyskaliśmy poprzez wysuwanie dolnego segmentu. Pokazuje to schemat zawarty w projekcie powyżej. Wszystkie nierówności mogące powstać w przyszłości na skutek ruchów obu elementów zabudowy sprytnie ukryliśmy w szczelinie skomponowanej z frezowanymi uchwytami.
Za siedziskiem udało się schować dodatkowe półeczki dostępne jedynie dla wtajemniczonych – domowników :).

Przedpokój II

W tym pomieszczeniu głównym wyzwaniem było pozbycie się kolizji frontu zabudowy z drzwiami do łazienki znajdującymi się na prawej ścianie i otwieranymi w kierunku zabudowy. Problem został rozwiązany poprzez zastosowanie innowacyjnego systemu frontu uchylnego chowanego w korpus zabudowy. Sposób działania systemu dokładnie widać na zdjęciach końcowych – zapraszamy do obejrzenia.
Fronty wypełniają całą przestrzeń zabudowy a po ich zamknięciu widoczne są jedynie niewielkie szczeliny pomiędzy ścianami, podłogą i sufitem.
Konstrukcja zabudowy nad pralką jest wzmocniona, celem pozostawienia możliwości umiejscowienia suszarki nad pralką.

Sypialnia

Szafa w sypialni to klasyczny uchylny mebel wyposażony we wszystko co powinna zawierać funkcjonalna garderoba. Do części damskiej została dodana niska szufladka przydatna zwłaszcza do przechowywania biżuterii i przestrzeń z drążkiem przeznaczona do wieszania długich ubrań.
Fronty wypełniają niemal całą przestrzeń zabudowy a pionowe frezy stanowią charakterystyczne rozcięcia prostej formy.

Po konsultacji projektów z klientem zmianie uległa zabudowa w drugim przedpokoju i sypialni, gdzie nastąpiły niewielkie roszady półek, a w sypialni także lustrzane odwrócenie stron zabudowy.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Proces realizacji

Efekt końcowy – kuchnia

Efekt końcowy – przedpokój I

Efekt końcowy – przedpokój II

Efekt końcowy – sypialnia

Zabudowa w stylu angielskim – odsłona II

Materiały

Korpus
laminat Egger W980 Biały Platynowy
Elementy widoczne
laminat KP K101 SE Biały
Okucia
prowadnice szuflad: Blum Tandem
pozostałe akcesoria: Blum, Wurth

Montaż – listopad 2016

W zakresie prac
projekt, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt i opracowanie techniczne
Łukasz Bernaciak
Montaż
Włodek Sitnikow, Łukasz Bernaciak

Przebieg prac

Zostaliśmy poproszeni o zaprojektowanie i wykonanie kompletu mebli do domu jednorodzinnego, urządzonego w stylu angielskim.
Zastaliśmy dom urządzony mniej więcej w połowie. W kolorystyce dotychczasowego wyposażenia domu przeważała biel. Wiele akcentów nawiązujących do angielskiej klasyki widocznych na drzwiach, ościeżnicach, schodach a nawet ścianach.

Meble miały nawiązywać do stylu i oczywiście jak najlepiej spełniać swoją funkcjonalną powinność. Projekt obejmował trzy szafy, z których ta miała być najbardziej reprezentacyjną.

Przestrzeń została wykorzystana maksymalnie. Uzyskujemy dostęp do niewygodnych przestrzeni pod skosem sufitu poprzez zastosowanie zeskosowanych frontów i zawiasów pozwalających na otwarcie frontów niemalże pod kątem 180′. Wewnętrzne podziały szafy wynikają wprost z proporcji skośnego układu i równych podziałów segmentów w poziomie.
Postanowiliśmy wyróżnić szafę poprzez dwa subtelne zabiegi. Było to wysunięcie środkowej części i dodanie poziomej listwy na standardowej wysokości blatu. Nasuwa to na myśl portale, często akcentujące wejścia do obiektów architektury, później wystające, centralne segmenty zabudów ściennych i pamiętnych, starych meblościanek.
Początkowo fronty przybrały postać lżejszych wizualnie ramiaków, jednak finalnie, ze względów ekonomicznych, klient zdecydował o frontach gładkich.

Szafy w mniej reprezentacyjnych pokojach zostały zorganizowane podobnie, jednak bez elementów wyróżniających.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć

Proces realizacji

Efekt końcowy

Zabudowa w stylu angielskim

Materiały

Korpus
laminat Egger W980 Biały Platynowy
Elementy widoczne
Dąb bielony
Okucia
prowadnice szuflad: Blum Tandem
pozostałe akcesoria: Blum, Wurth

Montaż – listopad 2016

W zakresie prac
projekt, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt i opracowanie techniczne
Łukasz Bernaciak
Montaż
Włodek Sitnikow, Łukasz Bernaciak

Przebieg prac

Zostaliśmy poproszeni o zaprojektowanie i wykonanie kompletu mebli do domu jednorodzinnego, urządzonego w stylu angielskim.
Zastaliśmy dom urządzony mniej więcej w połowie. W kolorystyce dotychczasowego wyposażenia domu przeważała biel. Wiele akcentów nawiązujących do angielskiej klasyki widocznych na drzwiach, ościeżnicach, schodach a nawet ścianach.

Meble miały nawiązywać do stylu i oczywiście jak najlepiej spełniać swoją funkcjonalną powinność. Zaproponowaliśmy następujące rozwiązanie przedpokoju:

Układ trzech elementów został podzielony klasycznie i wzbogacony o pilastry niepomniejszające kubatury użytkowej mebli. Nie mogło zabraknąć koron i dodatkowych listew imitujących klasyczne zdobienia gzymsów.
W kolejnym kroku zrezygnowaliśmy z poziomych podziałów bryły szafy po środku na rzecz miejsca dla długich rzeczy znajdujących się na wieszakach. Eksperymentalnie spróbowaliśmy podnieść szafę o jeden poziom pawlaczy.

W przeciwieństwie do całej reszty eksperyment z podniesieniem szafy nie znalazł aprobaty. Przystąpiliśmy zatem do sporządzenia dokumentacji wykonawczej. Pojawiło się kilka niestandardowych detali, które wymagały dodatkowej ekspozycji. Całość przedstawiliśmy następująco:

Projekt siedziska i płyty naściennej otrzymał kosmetyczne poprawki wymiarowe. Dodaliśmy półkę nad wieszakami i zastosowaliśmy nieco bardziej wyszukane wieszaki z kolumbijskiego drewna bejcowane na kolor brunatny.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Efekt końcowy