łazienki

  1. Strona główna
  2. chevron_right
  3. Portfolio

Dom Mikołów

Zakres prac
Komplet mebli do domu w Mikołowie. W naszym zakresie prac znajdowało się opracowanie koncepcji, dokumentacji technicznej, produkcja oraz montaż mebli.
Wykonawcy projektu
Projekt – Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne – Włodzimierz Sitnikow
Produkcja i montaż – Marcin Aleksy, Sebastian Bil, Łukasz Bomastik, Maciej Owczarek
Termin wykonania
styczeń 2021
Materiały
Korpusy
Egger W1000 biały
Egger U963 szary diamentowy
Egger U775 szary biały
Elementy widoczne
Akryl Rehau 2103L
Lakier matowy RAL9003
Płyta powlekana miedzią Krono AL05
Blaty
Spiek kwarcowy Forma System

Zawiasy Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
Uchwyty listwy korytkowe Schuco
Szuflady Blum Legrabox, blum Movento
Kosze Peka Dispensa
Oświetlenie Hafele LOOX

Salon
Kuchnia
Łazienki
Garderoby
Pokoje dzieci
[/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Mieszkanie Zabrze Pawłów

Zakres prac
W zakresie prac było opracowanie projektowe, techniczne, produkcja i montaż mebli kuchennych, łazienkowych, do przedpokoju i pralni.
Wykonawcy projektu
Projekt – Monika Posłuszny
Opracowanie techniczne – Włodzimierz Sitnikow
Produkcja i montaż – Krzysztof Rychły, Maciej Owczarek, Marcin Aleksy
Termin wykonania
marzec 2020
Materiały
Korpusy
Egger W908 SM Biały bazowy
Egger H1113 ST10 Dąb Kansas brązowy
Egger U899 ST9 Cosmos szary
Elementy widoczne
płyta MDF lakierowana – RAL9003 biały, matowy
płyta akrylowa – Rehau Moro 1903L, matowy
płyta fornirowana – dąb naturalny
Blaty
laminat Egger U999 ST89 Czarny
laminat Egger U1000 ST76 Biały Premium
dąb naturalny, olejowany
Akcesoria i okucia
zawiasy: Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
szuflady: Blum TandemBox Antaro, Blum TandemBox Antaro tip-on i Blum Tandem
kosz cargo: Peka Snello
kosz narożny: Peka LeMans

Mieszkanie Knurów Wiosenna

Zakres prac
Komplet mebli do mieszkania w Knurowie. W naszym zakresie prac znajdowało się opracowanie koncepcji, dokumentacji technicznej, produkcja oraz montaż mebli.
Wykonawcy projektu
Projekt – Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne – Włodzimierz Sitnikow
Produkcja i montaż – Krzysztof Rychły, Marcin Aleksy, Maciej Owczarek, Sebastian Bil, Mateusz Bomastik
Termin wykonania
czerwiec 2020
Materiały
Laminaty
Egger U899 ST9 Czerń aksamitna
Egger H3303 ST10 Dąb Hamilton
naturalny

Egger W1000 ST9 Biały premium
Płyty akrylowane
Rehau 1903L Moro, czarny
matowy

Rehau 1895L Bianco, biały matowy
Blaty
Płyta kompaktowa Forner 3190 Czarny
Zawiasy Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
Uchwyty
listwy korytkowe Schuco
Zobal UKW-5, UKW-24, UKW-7
Szuflady Blum TandemBox Antaro, blum Tandem, blum Movento
Przedpokój
Kuchnia
Łazienka
Sypialnia i garderoba
Gabinet

Mieszkanie Gliwice Damrota

Zakres prac
Komplet mebli do mieszkania w kamienicy w Gliwicach. W naszym zakresie prac znajdowało się opracowanie koncepcji, dokumentacji technicznej, produkcja oraz montaż mebli.
Wykonawcy projektu
Projekt – Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne – Włodzimierz Sitnikow
Produkcja i montaż – Marcin Aleksy, Maciej Owczarek, Krzysztof Rychły, Sebastian Bil
Termin wykonania
wrzesień 2019
Materiały
Korpusy
Egger W980 SM Biały platynowy
Egger H3991 ST10 Buk Country
naturalny

Egger H3451 ST22 Fleetwood
szampański

Elementy widoczne
Płyta lakierowana, matowa, RAL 9003
Fornir – jesion naturalny, barwiony i lakierowany
Blaty
Płyta kompaktowa Abet Laminati 410

Zawiasy Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
Uchwyty listwy korytkowe Schuco
Szuflady Blum TandemBox Antaro, blum Tandem, blum Movento
Gniazda Versa Frame
Kosz XXLiner

Kuchnia
Salon – biblioteczka, RTV
Przedpokój
Łazienka
Pokój dziecka I
Pokój dziecka II
Pokój dziecka III

Mieszkanie Gliwice Nowe Wiśniowe

Zakres prac
Meble w mieszkaniu na osiedlu Nowe Wiśniowe w Gliwicach. Nasz zakres prac obejmował opracowanie koncepcji, produkcję i montaż zabudów meblowych.
Wykonawcy projektu
Projekt – Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne – Włodzimierz Sitnikow
Produkcja i montaż – Marcin Aleksy, Sebastian Bil, Maciek Owczarek
Termin wykonania
wrzesień 2019
Materiały
Elementy widoczne
Rehau 1920L Cemento
Rehau 1903L Moro
Rehau 1895L Bianco
Egger H3395 Dąb Cambridge naturalny

Elementy korpusowe, niewidoczne
Egger U708 Szary
Egger U899 Czerrń Aksamitna
Egger W980 Biały Platynowy

Blaty
granit Hoder 410

Zawiasy Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
Szuflady Blum TandemBox Antaro
Kosz Cargo Peka Snello

Meble kuchenne
Przedpokój – szafa

Meble dla domu w Zabrzu

Zakres prac
Meble dla domu w Zabrzu wykonane w oparciu o własne koncepcje. W naszym zakresie prac znajdowało się opracowanie koncepcji, dokumentacji technicznej, produkcja oraz montaż gotowych mebli.
Wykonawcy projektu
Projekt – Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne – Włodzimierz Sitnikow
Produkcja i montaż – Marcin Aleksy, Maciej Owczarek
Termin wykonania
styczeń 2020
Materiały
Korpusy
Egger W908 SM Biały bazowy
Egger U708 ST9 Szary Jasny
Egger U899 ST9 Cosmos szary

Korpusy z dekorem drewna
Egger H1113 ST10 Dąb Kansas brązowy
laminat Egger H3303 Dąb Hamilton naturalny
płyta fornirowana dębem naturalnym

Zawiasy Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
Podnośniki Blum Aventos
Szuflady Blum TandemBox Antaro i blum Tandem
Kosz Cargo Peka Snello

Meble kuchenne
Meble do salonu – szafka RTV
Meble do przedpokoju
Wiatrołap
Meble łazienkowe
Meble do garderoby

Mieszkanie Chorzów

Materiały

Materiały
laminat Egger W908 SM Biały bazowy
laminat Egger W1000 ST38 Biały premium
laminat Egger U899 ST9 Cosmos szary
laminat Egger U763 ST9 zary Perłowy
laminat Egger H3730 ST10 Hikora naturalna
laminat Egger H3395 ST12 Dąb Cambridge naturalny
laminat Egger U708 ST9 Szary Jasny
blat – laminat Egger F638 Chromix Srebrny
płyta akrylowa – Rehau 5000B Bianco, połyskowa
płyta akrylowa – Rehau Moro 1903L, matowy
płyta fornirowana – Jesion twardzielowy
płyta fornirowana – dąb naturalny
płyta kompaktowa Abet Laminati 421 climb
lustra srebrne
czarne ramy aluminiowe
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
podnośniki: Blum Aventos
szuflady: Blum TandemBox Antaro, Tandem, Movento

Montaż – sierpień 2020

W zakresie prac
konsultacja projektu, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
ORANGE STUDIO
Konsultacja koncepcji
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne 
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Sebastian Bil, Marcin Aleksy

Przebieg prac

Przestrzeń mieszkalna zaprojektowana w całości i wykonana od początku do końca według przemyślanych zasad to aktualnie najlepszy sposób na uzyskanie możliwie najlepszego i spersonalizowanego wnętrza. Dla kogoś choćby średnio zaznajomionego z tematyką wnętrzarstwa taki trend nie jet rzeczą nową. Co zatem sprawia, że pomimo tego niektóre wnętrza, choć zwyczajnie proste, wciąż zaskakują? Dlaczego czasem potrafimy w tej do znudzenia powtarzającej się prostocie zobaczyć coś wyjątkowego? Prawdopodobnie przyczyn jest wiele. My jesteśmy przekonani, że jedną z nich, jest nieustanne poszukiwanie nowych możliwości płynących ze stosowania nowoczesnych materiałów i technologii. Mamy nadzieję, że poniższy przykład doprowadzi Państwa do podobnych wniosków.

Przedstawiamy Państwu realizację zabudów meblowych w dwupiętrowym mieszkaniu zlokalizowanym w Chorzowie. Budynek w zabudowie szeregowej zastaliśmy w stanie deweloperskim a wnętrza zostały zaprojektowane przez pracownię projektową ORANGE STUDIO z Krakowa. Zapraszamy do zapoznania się z opisem projektu zamieszczonym ma stronie internetowej STUDIA ORANGE dostępnego pod linkiem. Poniżej prezentujemy jedną z końcowych wersji projektu.

Parter mieszkania jest niemal jednoprzestrzennym wnętrzem. W centrum znajduje się zabudowa w formie dębowego prostopadłościanu, o którym kilka słów więcej. Obudowuje fragment ściany nośnej i pełni kilka funkcji o bardzo zróżnicowanym przeznaczeniu, począwszy od przestrzeni gospodarczej, poprzez zsyp na ubrania a skończywszy na przechowywaniu najbardziej podręcznych rzeczy. Na uwagę zasługują frezowane uchwyty oklejone fornirem, czyli rzecz niemal niewykonalna technicznie jeszcze do niedawana. Działa tu i wygląda świetnie pozwalając na pozbycie się uchwytów i jednocześnie nie zmuszając użytkowników do zbytniego palcowania często otwieranych frontów.

Zabudowa RTV.

Szafa w przedpokoju.

Łazienka na parterze.

W sypialni zaskakuje nas szafa z niewidocznym systemem jezdnym ale napotykamy też na ciekawą koncepcję ściany za łóżkiem. Miała przybrać formę trójkątów w dwóch różnych wykończeniach, które miały stworzyć osobliwy wzór. Biorąc pod uwagę dokładność maszyn stolarskich rzędu 1 mm i ilość kolejnych elementów układanki, miejscami można zwątpić w powodzenie przedsięwzięcia. Ściana prezentuje się świetnie i pomimo dynamicznych cięć pomiędzy elementami tworzy intrygującą ale też spokojną kompozycję.

Zabudowa w łazience na piętrze ograniczyła się do pasa o głębokości 26 cm. Dodatkowo wyzwaniem było wykonanie nienasiąkliwego blatu pod umywalki o grubości 14 cm. Okazało się, że na tak niewielkiej głębokości można zagospodarować w pełni funkcjonalną przestrzeń wraz ze zsypem na ubrania. Czarne elementy wykonaliśmy z płyt kompaktowych świetnie dopasowanych do czarnych kafli na ścianach a płyty kompaktowe możemy znaleźć nie tylko na blacie ale i na niektórych okładzinach ściennych.

Zabudowa w pokoju dziecka składa się z obudowy przestrzeni zajętej przez schody. Powstała na niej antresola z łóżkiem i kilkoma osobistymi schowkami. Na antresolę prowadzą stopnie także wykonane w zabudowie meblowej. Całość urozmaicają miękkie kształty syntetycznego drzewa i płytowej balustrady.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć z realizacji.

Przebieg prac

Efekt końcowy – salon

Efekt końcowy – przedpokój

Efekt końcowy – łazienka na parterze

Efekt końcowy – łazienka na piętrze

Efekt końcowy – sypialnia

Efekt końcowy – pokój dziecka

Głęboki mat w dużym wydaniu

Materiały

Fronty
akryl Rehau biały mat,
laminat Egger H3303 ST10 Dąb Hamilton naturalny
Korpusy
laminat Egger W908 Biały gładki
Blat
laminat Egger U960 ST76 Onyx Szary
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top Blumotion
szuflady: Blum Tandembox Antaro i Movento
kosze Cargo i obrotnica: Peka
uchwyty: Zobal
system przesuwny: Cinetto PS40

Realizacja – czerwiec 2018

W zakresie prac
konsultacja projektu, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
Piotr Soworka KLIFF DESIGN
Konsultacja projektu
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Marcin Aleksy, Łukasz Bernaciak, Włodek Sitnikow

Przebieg prac

Mamy przyjemność przedstawić Państwu realizację która jest doskonałym przykładem podejścia do projektowania wnętrz w sposób całościowy i zarazem totalny. Jest to ważne z punktu widzenia samego sposobu projektowania a także ze względu na fakt że ten, wydawałby się, logiczny sposób myślenia przez długi czas był czymś raczej ekskluzywnym. Obecnie spotykany go coraz częściej.

Tym razem wzięliśmy na warsztat projekt koncepcyjny mieszkania na nowowybudowanym osiedlu w Gliwicach, wykonany przez katowickie biuro projektowe. Poniżej przedstawiamy kilka wstępnych wizualizacji.

Mieszkanie składa się z przedpokoju, kuchni, salonu, łazienki i sypialni. Łazienka i sypialnia pozostały osobnymi pomieszczeniami a salon został połączony z kuchnią i przedpokojem. Każde z pomieszczeń otrzymało swoją osobną funkcję a niektóre z nich fizycznie oddzielono drzwiami, jednak podczas projektowania całości można było mieć komfort zaplanowania zabudów tak, aby tworzyły wizualną całość i żadne z funkcji nie powtarzały się.

Jedyna przegroda w formie szachtu instalacyjnego znajdującego się na pograniczu przedpokoju i kuchni została obudowana ze wszystkich stron. W rezultacie zabudowa zaczynająca się przy wejściu do mieszkania a kończąca aż na drugim końcu salonu obejmuje niemal wszystkie funkcje niezbędne do funkcjonowania tych pomieszczeń – szafa w przedpokoju przechodzi w regał zwrócony do salonu a następnie staje się kuchnią. Dalej  w zabudowę kuchenną, wkomponowaliśmy mobilny stół a blat i szafki wiszące przechodzą płynnie w zabudowę RTV.

Podobnie rzecz ma się w sypialni, gdzie zabudowa dwóch ścian, zaczynająca się od wejścia i kończąca w przeciwległym narożniku pomieszczenia, skrywa niemal wszystkie jego funkcje. Mamy tam obszerną szafę przesuwną, łóżko, szafki nocne biurko, szuflady i mnóstwo półek. Na sąsiednią ścianę trafił jedynie telewizor, który sprytnie ukryliśmy w zabudowie zatopionej we wnęce ściennej.

W łazience zabudowa skupiona jest na jednej ścianie co także czyni charakter pomieszczenia spójnym. Zabudowa oprócz funkcji magazynu skrywa także pralkę i szufladę na bieliznę.

W niektórych miejscach w ciągu zabudów stosowaliśmy okładziny ścienne żeby imitować zabudowę także tam gdzie jej nie ma. Dzięki temu płaszczyzna zabudowy jest całościowa, totalna, skończona. Przestrzeń wnętrza odczytywana jest na tyle jednoznacznie że zabudowy stwarzają wrażenie ścian a swój ciężar ukazują dopiero po zajrzeniu do ich wnętrza.

Układ materiałowy został ograniczony do trzech a zdecydowanie przeważający kolor to biały. Wszystkie widoczne białe elementy zabudów zostały wykonane z płyty akrylowej, matowej. Materiał ten ma sporo zalet, które szczególnie doceniliśmy przy okazji tego projektu – na obszernych białych płaszczyznach nie sposób dostrzec rys ani odcisków palców. Dzieje się tak za sprawą powierzchni akrylowej utwardzonej promieniami UV, która trudno się rysuje, nie palcuje się i sprawia przy tym wrażenie głębokiego matu.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Proces realizacji

Efekt końcowy – przedpokój

Efekt końcowy – salon i kuchnia

Efekt końcowy – sypialnia

Efekt końcowy – łazienka

Surowo, a jak przytulnie

Materiały

Fronty, korpusy, blat
płyta MDF lakierowana matowa,
laminat Egger U708 Szary Jasny,
laminat Egger U899 Cosmoss Szary,
laminat Egger H1180 Dąb Halifax Naturalny
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top i Clip Tpo Blumotion
szuflady: Blum Tandem Box Antaro, Blum Tandem
system otwierania frontów: Blum Tip-on, podchwyt, uchwyty listwowe

Montaż – styczeń 2018

W zakresie prac
konsultacja projektu, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
Iwona Bryś, Łukasz Bernaciak
Konsultacja projektu i opracowanie techniczne
Łukasz Bernaciak, Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Włodek Sitnikow, Marcin Aleksy, Łukasz Bernaciak

Przebieg prac

Mamy przyjemność zaprezentować Państwu realizację mebli do domu jednorodzinnego w Czekanowie. Koncepcja wnętrza domu została wcześniej przygotowana przez studio projektowe DBdesign. My zostaliśmy poproszeni o weryfikację rozwiązań zastosowanych w projekcie i o wykonanie całości zabudów.  Poniżej rzut i wizualizacje koncepcji  wnętrza.

Główna przestrzeń domu czyli salon i otwarta kuchnia zostały zaprojektowane w całości w schemacie wyspowym. Układ rozpoczyna wyspa kuchenna, dalej mamy strefę jadalną ze stołem a na końcu strefę wypoczynku z siedziskiem i niskim stolikiem. Zabudowy naścienne w salonie w swej prostej formie sprytnie zamykają wiele funkcji takich jak telewizor, kominek, przeszklony barek, mnóstwo półek i szuflad.

Zabudowa tworzy całość z częścią przedpokoju. Podobny zabieg da się zaobserwować w zabudowach pozostałych pomieszczeń – bryły nierzadko przenikają się ze sobą lub przenikają przez ściany do sąsiednich pomieszczeń tworząc wrażenie ciągłości. Zachęcamy do poszukiwania tych płynnych przejść formy na wizualizacjach.

Rzuca się w oczy trójpodział kolorystyczny. Mocny, drewnopodobny akcent wybija się na tle szarości i czerni a całość dopełniona jest bielą ścian i wykończeń. Prostota form jest na tyle silna że nie są w stanie jej zakłócić liczne błyskotki obecne w wyposażeniu wnętrza. Na szczególną uwagę zasługuje sufit w centralnej przestrzeni domu. Szereg czarnych pasów akcentuje główne przejście pomiędzy przedpokojem i salonem.

Układ zabudów w pomieszczeniach przedpokoi, kuchni i spiżarki pozostał bez większych zmian. Przebudowaliśmy nieco strukturę zabudowy naściennej w salonie – inaczej zorganizowaliśmy przestrzeń w narożniku i po obu stronach kominka. Przedstawiamy kilka widoków opracowania dokumentacji wykonawczej.

Stół w salonie przybrał formę drewnianej, rozsuwanej skrzyni na stalowych nogach „płozach”. Czarna stal powtarza się także w wieszakach zlokalizowanych na wprost wejścia głównego.

Pomieszczenie garderoby nie zostało wcześniej zaprojektowane. Zaprojektowaliśmy go my.

Przestrzeń garderoby niemal w całości została zaprojektowana w konstrukcji szkieletowej opartej na stalowych rurach. Staraliśmy się użyć jak najmniejszej ilości ciężkich wizualnie elementów, żeby ciasne pomieszczenie nie sprawiało wrażenia zagraconego. Jedyne zamknięte przestrzenie to trzy boxy z szufladami. Te boczne wyposażyliśmy w niskie szufladki z wkładami na biżuterię.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Proces realizacji

Efekt końcowy – salon i kuchnia

Efekt końcowy – przedpokoje

Efekt końcowy – spiżarka

Efekt końcowy – garderoba i sypialnia

Efekt końcowy – łazienka

Prostota pełna funkcji

Materiały

Fronty
płyta MDF lakierowana, matowa
Korpusy
laminat Egger W980 Biały Platynowy
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top Blumotion
szuflady: Blum Movento Tip-on blumotion
przegroda prysznicowa: płyta kompaktowa Abet Laminati 410

Montaż – maj 2017

W zakresie prac
projekt, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt i opracowanie techniczne
Łukasz Bernaciak
Montaż
Włodek Sitnikow, Łukasz Bernaciak

Przebieg prac

Przedstawiamy serię projektów do mieszkania w Mikołowie. Mieszkanie stanowi segment zabudowy szeregowej. Poniżej prezentujemy jego projektowany plan z naniesionym zakresem prac.

To opracowanie zawiera projekt zabudowy łazienki.

W małym pomieszczeniu łazienki miały się znaleźć meble posiadające możliwie dużo niezbędnych funkcjonalności. Wszystko po to, żeby ograniczyć do minimum wszelkie inne przedmioty i sprzęty znajdujące się poza meblami.  Do wykorzystania mieliśmy dwie przestrzenie. Jedna nad umywalką, bezpośrednio na ściance zabudowy instalacji, a druga pod umywalką.

Szafka nad umywalką, oprócz przechowywania rzeczy łazienkowych, otrzymała funkcję lustra. W środku zlokalizowaliśmy gniazda elektryczne, aby można było przez cały czas zostawiać szczoteczki do zębów zamknięte wewnątrz.

Szafka pod umywalką otrzymała formę wiszącej kostki z szufladami, przy czym prawa strona miała pełnić funkcję przechowywania rzeczy, natomiast lewa miała otrzymać inne funkcjonalności. Podjęliśmy próbę umieszczenia tam podajnika na ręczniki papierowe i kosza na śmieci z możliwością obsługi bez wysuwania szuflady. Dodatkowo, od strony miski ustępowej, umieściliśmy podajnik na papiery toaletowe.

Całość staraliśmy się utrzymać w stylistyce minimalistycznej, surowej, pozbawionej wszelkich zbędnych cięć i dodatków. Żeby zatem uniknąć stosowania uchwytów szuflady miały otwierać się poprzez naciśnięcie a szafka nad umywalką poprzez podchwyt frontów o ściętych dolnych krawędziach.

Koncepcja przyjęła się bez większych zmian. Wybrana została pięciofrontowa wersja szafki nad umywalką. Klientka zdecydowała także o ograniczeniu szuflad wewnętrznych ze względu na wygodę i szybkość ich użytkowania. W górnej szufladzie dodatkowo pojawiły się gniazda elektryczne do suszarek i innego sprzętu do pielęgnacji. Dzięki temu możliwe było ograniczenie ilości gniazd na ścianach.

Dodatkowo zaprojektowaliśmy ściankę oddzielającą przestrzeń prysznica od reszty łazienki. Przegrodę stanowiły dwie tafle: jedna biała i nieruchoma a druga ruchoma i szklana. Białą taflę wykonaliśmy z płyty kompaktowej HPL.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Proces realizacji

Efekt końcowy