gabinety

  1. Strona główna
  2. chevron_right
  3. Portfolio

Mieszkanie Knurów Wiosenna

Zakres prac
Komplet mebli do mieszkania w Knurowie. W naszym zakresie prac znajdowało się opracowanie koncepcji, dokumentacji technicznej, produkcja oraz montaż mebli.
Wykonawcy projektu
Projekt – Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne – Włodzimierz Sitnikow
Produkcja i montaż – Krzysztof Rychły, Marcin Aleksy, Maciej Owczarek, Sebastian Bil, Mateusz Bomastik
Termin wykonania
czerwiec 2020
Materiały
Laminaty
Egger U899 ST9 Czerń aksamitna
Egger H3303 ST10 Dąb Hamilton
naturalny

Egger W1000 ST9 Biały premium
Płyty akrylowane
Rehau 1903L Moro, czarny
matowy

Rehau 1895L Bianco, biały matowy
Blaty
Płyta kompaktowa Forner 3190 Czarny
Zawiasy Blum Clip Top i Clip Top Blumotion
Uchwyty
listwy korytkowe Schuco
Zobal UKW-5, UKW-24, UKW-7
Szuflady Blum TandemBox Antaro, blum Tandem, blum Movento
Przedpokój
Kuchnia
Łazienka
Sypialnia i garderoba
Gabinet

Studio Dentico

Materiały

Fronty
akryl Rehau biały mat
Korpusy
laminat Egger W908 biały gładki
Blat
laminat Egger F029 granit vercelli
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top Blumotion
szuflady: Blum Tandembox Antaro
uchwyty: Zobal U-9

Montaż – kwiecień 2018

W zakresie prac
projekt, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt i opracowanie techniczne
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Marcin Aleksy

Przebieg prac

Aranżacja gabinetów dentystycznych nigdy nie jest sprawą prostą. Z jednej strony należy się wpasować w szereg wymagań technicznych stawianych tego typu pomieszczeniom – z drugiej zaś należy zachować jednolity styl i estetyczny i funkcjonalny układ. Co zaś najważniejsze – trzeba pilnować tego, aby efekt końcowy był zgodny z oczekiwaniami ludzi, którym w danym miejscu przyjdzie pracować.

Niniejsza realizacja została wykonana w Czerwionce Leszczynach, w nowo wybudowanych pomieszczeniach. Należało wykonać zabudowy meblowe recepcji oraz dwóch gabinetów. Wszystko zaczęło się, jak zwykle, od wstępnej koncepcji:

Od razu na prośbę Klienta zostały wprowadzone zmiany – dodano kilka szafek wiszących, zmieniono szczegóły w recepcji i gabinetach:

Recepcja po zmianach w dalszym ciągu stanowiła pewien problem. Zastanawialiśmy się, wspólnie z Klientem, nad zasadnością wykonywania tak skomplikowanych giętych kształtów. Z jednej strony zdecydowanie zwiększało to koszt całej realizacji, z drugiej zaś strony wprowadzało pewien nieład w minimalistycznej koncepcji opartej na płaskich powierzchniach i prostych kątach.

Dodatkowym tematem do dyskusji stała się duża ściana naprzeciw recepcji. Pojawiały się u nas uzasadnione podejrzenia, że jeśli nie zadbamy o zabezpieczenie tejże ściany czymkolwiek – będzie ona bardzo mocno narażona na zabrudzenia i uszkodzenia po rozpoczęciu użytkowania pomieszczeń. Zatem wystąpiliśmy z propozycją wykonania na ścianie okładzin ściennych w dekorze recepcji.

Ostateczna koncepcja prezentuje się tak:

Na samym końcu dostaliśmy od Klienta projekt ostatecznego logo, które zostało wykonane i przyklejone na okładziny ścienne.

Proces realizacji

Efekt końcowy

Wnętrza z pomarańczą

Materiały

Fronty
akryl Rehau biały połysk
Korpusy
laminat Egger W908 SM Biały gładki
Blaty
laminat Egger U960 onyx szary
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top Blumotion
szuflady: Blum Tandembox Antaro
uchwyty: Zobal U-9

Montaż – marzec 2018

W zakresie prac
projekt, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt
Łukasz Bernaciak
Opracowanie techniczne
Włodek Sitnikow
Montaż
Krzysztof Rychły, Marcin Aleksy, Włodek Sitnikow, Łukasz Bernaciak

Przebieg prac

Założenia poczynione w projektowaniu tej zabudowy były proste i zrozumiałe – Klient miał jasne wyobrażenie co  do układu mebli i dominującej kolorystyki. Miło być dużo białego z pomarańczowymi akcentami. Zabudowa miała obejmować w sumie 3 pomieszczenia – dwa gabinety dentystyczne oraz jedno pomieszczenie sterylizatorni. Zaproponowaliśmy pierwszą koncepcję tego typu:

Koncepcja została pozytywnie zaopiniowana i dostaliśmy wskazanie, żeby realizować w takiej postaci. W czasie tworzenia dokumentacji wykonawczej pojawiły się jednak wątpliwości, co do zasadności używania aż tak dużych płaszczyzn w kolorze pomarańczowym. Postanowiliśmy nieco zmienić podejście i zaproponowaliśmy Klientowi inną koncepcję, w której blaty z pomarańczowych zostały zamienione na szare, zaś głównym dominującym akcentem pomarańczy stały się uchwyty – które to planowaliśmy pomalować proszkowo (oczywiście w standardowych kolorach uchwytu na próżno można szukać tego typu pomarańczowego koloru). Koncepcja wyglądała tak:

Koncepcja spotkała się po raz kolejny z pozytywną opinią. Mogliśmy zatem przystępować do realizacji. Jak zwykle sporządziliśmy dokumentację wykonawczą, która została przedstawiona Klientowi do akceptacji.

Proces realizacji

Efekt końcowy

Beton, stal i drewno. Niech żyją!

Materiały

Całość
laminat Egger H1180 Dąb Halifax Naturalny
Okucia
zawiasy: Blum Clip Top
szuflady: Blum Tandembox i MoventoTip-on blumotion
systemy bezuchwytowe: Blum Tip-on
pozostałe okucia Wurth

Montaż – lipiec 2017

W zakresie prac
projekt, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt i opracowanie techniczne
Łukasz Bernaciak
Montaż
Włodek Sitnikow, Krzysztof Rychły, Łukasz Bernaciak

Przebieg prac

Przedstawiamy Państwu realizację zabudowy zaplecza i mebli wyposażenia sali konferencyjnej. Całość składa się z ośmiu modułowych stołów konferencyjnych, aneksu kuchennego z zapleczem szaf i regałów, wolnostojącego barku i komody a także okładzin ściennych i drzwiowych przedsionka i toalety.

Projekt wnętrza tworzyliśmy na podstawie koncepcji całości, która powstała nieco wcześniej.

Biuro było na etapie szybkiego rozwoju, a co za tym idzie, szybkich i nieoczekiwanych zmian aranżacji wnętrza. Potrzebna była przestrzeń uniwersalna, łatwo adaptowalna do różnych potrzeb. Było sporo niewiadomych. Sporządziliśmy bryły zabudowy i podjęliśmy próbę wpasowania konkretnych funkcji.

Meble wolnostojące miały być mobilne i dawać możliwość swobodnej zmiany aranżacji wnętrza sali. Barek przy aneksie kuchennym i komoda mieszcząca w sobie małe zaplecze biurowe miały być na kółkach. Dodatkowo barek miał posiadać gniazdo elektryczne z możliwością podłączenia do gniazd zatopionych w posadzce. Powstało kilka wersji gniazda:

Kształt stołów konferencyjnych został ustalony tak, żeby gruba „drewniana” płyta blatu spoczywała na stalowym stelażu pomalowanym na kolor stolarki okiennej. Stelaże zostały wizualnie odcięte od blatów, co dodało stołom lekkości. Dodatkowo w czterech z ośmiu stołów zamontowane miały być mediaporty.

Ciekawym rozwiązaniem okazało się stworzenie możliwości zmiany konfiguracji stołów konferencyjnych. W projekcie zaproponowaliśmy kilka rożnych możliwości. Stoły zostały wyposażone w zaczepy, które umożliwiają spinanie ich ze sobą. Zaczepy zamontowaliśmy tak, żeby stoły można było spinać dowolnie dołączając jakikolwiek bok do boku tej samej długości innego stołu.

Długo, wraz klientką, rozważaliśmy zamontowanie w aneksie lodówki szufladowej do zabudowy. Okazało się że jej zdobycie graniczy z cudem zatem pozostaliśmy przy wersji z lodówką podblatową uchylną.

Zabudowa tej sali miała niecodziennie dużą wysokość. Niespełna 4 metry powodowały, że znaczna część zabudowy nie była dostępna z poziomu podłogi a do najwyższych poziomów półek trzeba sięgać z niemałej drabiny. Dodatkowo chcieliśmy uzyskać poziome cięcie frontów na wysokości końca stolarek okiennych i drzwiowych. Zagadnienie miało szczególne znaczenie w przypadku aneksu kuchennego, gdzie często otwierane fronty szafek wiszących nie mogły być zbyt duże. W rezultacie płaszczyzna frontów szafek wiszących nad aneksem kuchennym została poszatkowana dwa razy gęściej niż pozostała część.

Dla spotęgowania efektu surowości wnętrza pozbyliśmy się wszelkich uchwytów. Zawsze największe wyzwanie w tej kwestii stanowi sprzęt AGD a w tym przypadku zmywarka i lodówka. Zastosowaliśmy ciekawą konstrukcję z tzw. listwą uchwytową w tym przypadku wykonaną w całości z płyty laminowanej.

Na koniec zajęliśmy się przyległymi do sali łazienką i przedsionkiem. O ile łazienka ograniczała się do okładzin ściennych, o tyle w przedsionku sprawa była o wiele bardziej interesująca. Mianowicie należało tu rozwiązać zagadnienie okładzin ściennych z drzwiami, do łazienki właśnie, całkowicie zlicowanymi z okładzinami, a całość miała sprawiać wrażenie jednolitej płaszczyzny wykonanej z tego samego materiału. Pomimo wysokiej klasy drzwi aluminiowych wykonanych na zamówienie byliśmy dalecy od mocowania płyty laminowanej na skrzydle drzwiowym – dodałoby to drzwiom niepotrzebnego obciążenia i mogłoby zakłócić lub uniemożliwić ich pracę. Dodatkowo konstrukcja drzwi z zawiasami wewnętrznymi pozwalała na jedynie minimalne pogrubienie skrzydła – większe nie mieściłoby się w niewielką szczelinkę pomiędzy skrzydłem a ościeżnicą, przez co drzwi nie otworzyłyby się.

W efekcie, chcąc uzyskać zamierzony efekt, postanowiliśmy montować cienką płytę HPL bezpośrednio na stolarkę aluminiową drzwi. Na ściany zamierzaliśmy montować płyty laminowane zatem zaleciliśmy montaż stolarki z dwucentymetrowym przesunięciem w stosunku do ściany. Dekor płyty HPL miał być oczywiście identyczny do tego na płytach laminowanych.

Skoro problemy techniczne zostały rozwiązane, na życzenie klientki przedstawiliśmy kilka możliwości aranżacji przedsionka.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Proces realizacji

Efekt końcowy

Lakierowany długi blat na poddaszu

Materiały

Blat
płyta blatowa, lakierowana
Konstrukcja
stal

Montaż – kwiecień 2016

W zakresie prac
projekt, opracowanie techniczne, produkcja, montaż

Wykonawcy projektu

Projekt i opracowanie techniczne
Włodek Sitnikow
Montaż
Włodek Sitnikow, Łukasz Bernaciak

Przebieg prac

Krótka, ale ciekawa realizacja. Zostaliśmy zapytani o możliwość wykonania lakierowanego blatu na poddaszu. Nic nie byłoby w tym dziwnego, gdyby nie długość – 2,85m, oraz fakt, że Klient nie życzył sobie żadnych podpórek czy nóżek.

Pomysł na wykonanie pojawił się od razu – lakierowany blat na podkonstrukcji stalowej. Opracowana została dokumentacja wykonawcza:

Założenie montażowe proste – montujemy konstrukcję porządnymi śrubami na podkładkach do ściany (ściana z płyty OSB wzmocniona przez Klienta profilem stalowym na wysokości otworów), do tego dokręcamy blat i blendę czołową.

Proces realizacji

Efekt końcowy